Wartości odżywcze pieczarek

•  pieczarki są cennym, niskokalorycznym pokarmem
•  zawierają błonnik pokarmowy, który ma zdolność obniżania
    cholesterolu we krwi
•  zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające
   ryzyko powstania miażdżycy
•  pieczarki są znakomitym źródłem białka
•  zawierają liczne związki mineralne: potas, sód, magnez i selen
   w ilościach porównywalnych do innych warzyw
• charakteryzują się wysoką zawartością witamin głównie z grupy B.
   Tiamina, niacyna, kwas foliowy czy ryboflawina występują tu obficiej
   niż w wielu warzywach
• liczne badania przeprowadzane w ostatnich latach potwierdzają
  skuteczność preparatów otrzymywanych z grzybów w hamowaniu
  nowotworów żołądka, jelit, piersi czy prostaty
• związki zawarte w pieczarkach posiadają zdolność do aktywacji
  komórek immunologicznych (odpornościowych) u ludzi
• pieczarki zawierają w swoim składzie związki antyoksydacyjne -
  niwelujące wolne rodniki w organizmie

Copyright 2011 Fungis Sp. z o. o.
Wszelkie Prawa Zastrzeżone.

Agencja interaktywna Migomedia

FUNGIS Sp. z o. o.
96-124 Maków, Wola Makowska 124a.
tel/fax: (048) 46 831 20 08.
e-mail: fungis@fungis.pl